Σχετικά με μας


 Κατάστημα βιολογικών και παραδοσιακών προϊόντων.

Υπεύθυνη καταστήματος: Παναγιώτου Ελένη-Τεχνολόγος Γεωπόνος

Προέρχομαι από γεωργική περιοχή και αγροτική οικογένεια.  Από μικρό παιδί λοιπόν βλέπω και ακούω για επικίνδυνες χημικές ουσίες και τις επιπτώσεις τους στην υγεία και το περιβάλλον. Αργότερα, στο ΤΕΙ (φυτική και ζωική παραγωγή), έμαθα πως ακόμα και το κρέας, το γάλα και τα παράγωγά τους μπορεί να είναι επιβλαβή λόγω των προληπτικών αντιβιώσεων που χορηγούνται στα ζώα.

Η επαγγελματική μου σταδιοδρομία άρχισε στη ΖΑΝΑΕ, στο τμήμα ποιοτικού ελέγχου (χημείο). Δουλεύοντας εκεί εποχιακά μεν, επί 14 χρόνια δε, έμαθα τι σημαίνει άψογο ποιοτικά προϊόν, ποια σημεία προσέχουμε κυρίως και που πρέπει να εστιάσουμε τόσο κατά την παραλαβή της α΄ ύλης, κατά την παραγωγή, τον έλεγχο, όσο και κατά την διάθεση. Έμαθα επίσης τι παραποιήσει μπορεί να γίνουν όσον αφορά τις προδιαγραφές των προϊόντων, πως μπορεί να παραχθεί ένα «καλό» προϊόν όταν δεν υπάρχει καλή α΄ ύλη, η γενικότερη βρωμιά που υπάρχει και πως καλύπτεται… Ελέγχοντας ανταγωνιστικά  προϊόντα,  είδα πόσο άσχημα τρόφιμα υπάρχουν στα ράφια των καταστημάτων. Παράλληλα, εδώ και 22 χρόνια έχουμε δικά μας χωράφια και θερμοκήπια, όπου καλλιεργούμε φρούτα και λαχανικά . Φροντίζουμε ώστε οι περισσότερες εργασίες να γίνονται με φυσικές και φιλικές
προς το περιβάλλον μεθόδους, χρησιμοποιούμε όσο το δυνατόν λιγότερα φάρμακα, και οπωσδήποτε τηρούμε τις ημερομηνίες ραντίσματος-συγκομιδής. Γνωρίζοντας όμως πάρα πολλούς παραγωγούς και βλέποντας τις πράξεις τους, ξέρω ότι υπάρχει πολλή ασυνειδησία. Οι περισσότεροι, μπρος τον φόβο μην χάσουν την παραγωγή τους και κάποιο ποσοστό από τα έσοδα, δεν το έχουν σε τίποτα σήμερα να ραντίσουν και αύριο να συγκομίσουν και να διαθέσουν τα προϊόντα τους στους καταναλωτές…

Επιπλέον, δούλεψα για 1 χρόνο σε εταιρία με φυτικά καλλυντικά και συμπληρώματα διατροφής. Παρακολούθησα πολλά σεμινάρια σχετικά με τα διατροφικά συμπληρώματα και με τις ουσίες που περιέχονται στα καλλυντικά. Εντυπωσιάστηκα όταν έμαθα πόσο μεγάλο κακό προκαλούν τα συμβατικά καλλυντικά και τα απορρυπαντικά που χρησιμοποιούμε όλοι μας καθημερινά, δηλαδή προϊόντα ευρείας κατανάλωσης που μάλισταδιαφημίζονται κατά κόρον.

Όλες οι παραπάνω εμπειρίες μου, και βλέποντας την τάση του κόσμου προς όλο και περισσότερο υγιεινή διατροφή και διαβίωση, μου έδωσαν το έναυσμα για την δημιουργία ενός βιολογικού καταστήματος. Δεδομένου ότι έλειπε από την πόλη μας έν κατάστημα με όλη την γκάμα των βιολογικών προϊόντων, θεώρησα ότι έχω αρκετές γνώσεις και ότι μπορώ επάξια να υποστηρίξω την επιχείρησή μου.

Συνεργάζομαι με δύο τοπικές εφημερίδες, όπου αρθρογραφώ σε εβδομαδιαία βάση σχετικά με υγιεινή διατροφή, προσωπική περιποίηση, και ενημέρωση για προϊόντα που δεν κυκλοφορούν στα σούπερ-μάρκετ αλλά μόνο σε βιολογικά καταστήματα. Επίσης συμμετέχω ως συντάκτρια στο e-Charity gr. magazine. Αρθρα μου έχουν δημοσιευθεί και στο BioNews, περιοδικό για την ενημέρωση των βιοκαταναλωτών.

 Συμμετέχω  σε ενημερωτικές ομιλίες  διαφόρων αθλητικών συλλόγων σχετικά με την υγιεινή διατροφή,  την σημασία των Βιολογικών προϊόντων στην διατροφή μας και ποια προϊόντα μπορεί να βρει κανείς σ’ ένα τέτοιο κατάστημα. Επίσης, στον Βιο-μπαξέ μας  έρχονται σχολεία και περιβαλλοντικές ομάδες  για ενημέρωση και γνωριμία  με τα βιολογικά προϊόντα. Στόχος μας είναι να γνωρίσει ο κάθε καταναλωτής το βιολογικό προιόν και να καταλάβει τα οφέλη του στην διατροφή και την υγεία του.

5 Σχόλια

  1. […] Παναγιώτου Ελένη, Τ. Γεωπόνος […]

    Απάντηση

  2. Posted by Νίκος Μπούσιος on 22/11/2013 at 14:29

    Γειά σου Ελένη .Βλέπω ότι ξέρεις πολλά για goji beri .Ξέρεις κάποια εταιρεία World Capital LTD που λάει πιστοποιημένα goji ; Τι γνώμη έχεις για αυτήν ;

    Απάντηση

    • Καλησπέρα!
      Για πιστοποιημένα φυτά μιλάς ή για πιστοποιημένο καρπό;
      Σαν εταιρία την έχω ακουστά, αλλά απο κει και πέρα δεν ξέρω κατα πόσο μπορείς να βασίζεσαι…
      Ο διευθυντής της κάποτε ήρθε σ’εμένα για συνεργασία, πολλά είπε, δεν ξέρω ποσα ήταν αλήθεια και ποσα οχι, και όπως ξαφνικά ήρθε, έτσι ξαφνικά και εξαφανίστηκε… Το ίδιο ξέρω οτι έκανε και με κάποιον γνωστό μου. Τώρα, πως δουλεύει η εταιρία…. δεν ενδιαφέρθηκα να μάθω.

      Απάντηση

    • Πληροφορίες σχετικά με γκότζι θα βρεις σε αυτό το μπλόγκ:
      http://biobaxes2.wordpress.com/

      Απάντηση

Σχολιάστε